Liczby rzeczywiste i zespolone
1234567890-=: (5+3i)(3−i)= 15 − 5i + 9i − 3i2= 15 − 4i − 3i2
Dlaczego w odpowiedzi jest napisane:
18 + 4i ?
15 +3 =18, ale i2 chyba do 15 nie mogę dodać. Może ktoś wyjaśnić?
6 paź 11:05
Amaz:
i2 = −1
6 paź 11:06
pigor: ... bp i
2=−1 , a wtedy
(5+3i)(3−i)= 15−5i+9i−3i
2= 15+4i−3(−1)= 15+4i+3=
18+4i . ...
6 paź 11:09
1234567890-=: A czemu i2 = −1?
6 paź 11:15
1234567890-=: czy i2 może być +1 ?
6 paź 11:17
1234567890-=: a skoro i = −1 to nie wyszłoby w wyniku −5 tylko + 5= −5(−1) = +5
Może mi to ktoś wyjaśnić. Bardzo proszę...
6 paź 11:19
AC:
Odpowiedz sobie sam na pytanie co to jest "i" ?
6 paź 11:22
daniel: i2= −1 bo ,
i − to liczba urojona o wspolrzednych (0,1)
i*i=(0,1)*(0,1)=(0−1, 0*1 + 1*0) = (−1,0)
i2= −1
(−i)2= −1
6 paź 11:28
1234567890-=: dziękuję za pomoc.
6 paź 11:28
1234567890-=: czyli zawsze i wszędzie będzie −1?
6 paź 11:32
daniel: tak i2 zawsze równe −1
6 paź 16:21