trapez
radek: Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 6. Suma miar katow wewnetrznych czworokata przy dluzszej
podstawie jest rowna 90o. Oblicz dlugosc odcinka laczacego srodki podstaw.
8 maj 17:19
radek: odpowiedz to 2
8 maj 19:56
@Basia: Podpowiadam
8 maj 20:36
radek:
8 maj 20:37
@Basia:

po przedłużeniu ramion trapezu otrzymujemy trójkąty prostokątne: DSC i ASB
punkt M jest środkiem przeciwprostokątnej tr.ASB czyli środkiem okręgu opisanego na ASB
MS = AM = 5
punkt N jest środkiem przeciwprostokątnej tr.DSC czyli środkiem okręgu opisanego na DSC
NS = DN = 3
MN = MS − NS = 5−3 = 2
8 maj 20:52
radek: mialem ten trojkat prostakatny narysowany ale nie pomyslabym ze mozna to okręgiem zalatwic ,
dzieki Basia
8 maj 20:54