odejmowanie wyrażeń wymiernych
mc : proszę o pomoc jak dokładnie obliczyć
6 paź 10:45
tad:
−założenia
−do wspólnego mianownika
−uporządkuj
6 paź 10:48
mc : | | −x−2 | |
mozesz wskazać wyniki mi wyszło |
| |
| | x2−5x+4 | |
6 paź 11:00
pigor: hmm , no to zobaczmy : w dziedzinie D=R\{4,3}
| 2 | | 3 | | 2(x−3) | | 3(x−4) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x−4 | | x−3 | | (x−4)(x−3) | | (x−3)(x−4) | |
| | 2x−6−3x+12 | | −x+6 | |
= |
| = |
| i dalej nie warto nic robić  . ...  |
| | (x−4)(x−3) | | (x−4)(x−3) | |
6 paź 11:16