matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta pochodna
daniel:
oblicz pochodna funkcji zlozone
(
√
x
3
−2x
)'= ... no i to jest moje rozwiązanie :
1
1
3x
2
−2
*y'=
* (3x
2
−2)=
2y
2
√
x
3
−2x
2
√
x
3
−2x
podobno cos zgubilem przy moich obliczeniach, na jakies literce , ale nie mam pojecia co
6 paź 09:56
daniel:
a juz widze dobra
pierwiastka nie ma w pierwszym wyrazie
1
1
−−−−> powinno byc
2y
2
√
y
TAKZE NIE AKTUALNE
6 paź 09:58
AS:
Pochodna poprawnie wyliczona.
6 paź 10:42