Logarytmy
Patrycja: Wiadomo, ze log97=a. Oblicz log781
6 paź 09:44
Amaz:
log781 = log792 = 2log79 = 2log97 = 2a
6 paź 09:48
Patrycja: | | 2 | | 2 | |
dziekuje bardzo  Ale nie rozumiem skad sie bierze |
| = |
| |
| | log97 | | a | |
6 paź 11:44
Ajtek:
Zmiana podstawy logarytmu:
gdzie a,b,c spełniają warunki logarytmu.
| | log99 | | 2*1 | | 2 | |
2*log79=2* |
| = |
| = |
| |
| | log97 | | log97 | | a | |
6 paź 11:50
Patrycja: Jeej no tak.. Dziekuje bardzo
6 paź 11:54
pigor: ... z definicji logarytmu i jego własności możesz tez np. tak :
niech
log781= x ⇔ 7
x= 81 / log
9 obustronnie ⇔ log
97
x= log
99
2 ⇔
| | 2 | | 2 | |
⇔ x log97= 2 log99 ⇔ x*a= 2 ⇒ x= |
| , czyli log781= |
| i a∊R−{0} . ..  |
| | a | | a | |
6 paź 12:00