geometria analityczna
emotka: Punkty A ( −5 ,5) B ( 4,8) C ( −9 −5) są wierzchołkami trójkąta. Wyznacz równanie kierunkowej
prostej będącej wysokością opuszczoną na bok BC. Oblicz długość wysokości.
6 paź 00:35
Eta:

prosta BC ma równanie: y= a(x−x
B)+y
B
| | yB−yC | |
a= |
| = .............. = 1 |
| | xB−xC | |
pr: BC : y= 1(x−4)+8 ⇒ y= x+4
wysokość h zawiera się w prostej prostopadłej do pr. BC i przechodzącej przez A
to: pr.AD: y= −1(x−x
A)+y
A) ⇒
y= −x
D (x, y) z rozwiązania układu równań y=−x i y= x+4
to x= −2 i y=2
D(−2,2)
H= |AD| = ............. dokończ i otrzymasz:
H = 3
√2 [j]
6 paź 01:14
mique: Eta...Ty jesteś niesamowita, wszystko umiesz! podziwiam Cię ....skrycie

i jeszcze raz
dziękuję za pomoc
6 paź 01:16
Eta:
6 paź 01:23
Eta:
K o l o r o w c h snów Wszystkim
6 paź 01:27
mique: wzajemnie
6 paź 01:32
Eta:
A "emotka" nawet
dziękuję nie napisała
6 paź 01:38
Piotr:
myslalem, ze emotka = mique ?
6 paź 01:45
mique: nie nie..... ja to ja

i tylko ja
6 paź 01:51
mique:
6 paź 01:54