pierwiastki, wzory skroconego mnozenia
mique: (√2 − 35√8)2 =
Proszę o obliczenie, bo zrobiłem na spr...i nie wiem czy dobrze
6 paź 00:34
Eta:
√8= 2
√2
| | 3 | | 6 | | 1 | | 2 | |
(√2− |
| *2√2)2= [(1− |
| )√2]2= (− |
| √2)2= + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
6 paź 00:37
mique: bardzo dziękuję
6 paź 00:38
mique: a można to zrobić wg wzoru skróconego mnożenia?
6 paź 00:40
A: tak
6 paź 00:42
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
To w gimnazjum uczą takich sposobów
6 paź 00:43
Eta:
Można
| | 6 | | 9 | |
2− |
| √2*8+ |
| *8 =...... |
| | 5 | | 25 | |
6 paź 00:45
Eta:
Jasne,że tak uczą
6 paź 00:45
Ajtek:
Kurka, znowu na wagarach byłem
6 paź 00:46
mique: próbują....
to jak Eta obliczyła, to chyba nie wg tego wzoru?
a wg wzoru to jak to będzie?
6 paź 00:48
Eta:
Pisałeś kiedyś ,że nie byłeś w gimnazjum
6 paź 00:48
Eta:
Czytaj post: 00 : 45
6 paź 00:49
Ajtek:
Eta policzyła na dwa sposoby.
Bez wzoru za pierwszym razem i ze wzorkiem za razem drugim

.
6 paź 00:50
mique: ooo dzięki Eta
6 paź 00:50
mique: nie odświezyłem stronki
6 paź 00:50
Ajtek:
Bo nie byłem, na szczęście.
Stąd moje pytanie i uwaga odnośnie wagarów

.
6 paź 00:51
mique: bo jeszcze nie było gimnazjow

?
6 paź 00:55
Ajtek:
Kiedyś *) były gimnazja, później nie było, teraz znowu są.
Tylko to Kiedyś *) to była inna szkoła.
6 paź 00:58
Piotr:
pierwsze rozwiazanie ekstra
6 paź 01:28
mique:
6 paź 01:29