Wskazać większą z liczb
Langva: Wskazać większą z liczb:
A = √12−√11
B = √13−√12
nie mam pojęcia jak to zrobić..
6 paź 00:16
Mila: Zbadać różnicę liczb, proponuję :
B−A
6 paź 00:19
Langva: To mi nic nie daje.. W innym przykładzie w zadaniu
A = 213
B = 47
nie ma żadnego problemu, ale z tym przykładem nie mam pojęcia. A co najlepsze ćwiczeniowiec na
algebrze też miał lekki problem i powiedział, że sprawdzi..
6 paź 00:24
ICSP: zawsze można na upartego podnosić do kwadratu − powinno wyjść.
6 paź 00:31
A:
a−b=√12−√11−√13+√12=2*2√3−√11−√13=4√3−√11−√13
szacujemy:4√3>4*1,7=6,8
√11>3,3
√13>3,6
stad: 6,8−6,9<0 => a<b
6 paź 00:38
Eta:
podstaw , usuń niewymierność i zobaczysz , czy otrzymasz liczbę >1
6 paź 00:43
Mila:
B−A=√13−√12−(√12−√11)=
=√13−√12−√12+√11=√13+√11−2√12<?0
√13+√11<?2√12 obie strony dodatnie /2
13+2√143+11<?4*12⇔
2√143<?48−24⇔
√143<12 /2
143<144 zatem B<A
6 paź 00:48
Mila: ETA− dobranoc.
6 paź 00:49
Eta:
Dobranoc
Mila 
i nie pisz
ETA ... bo to terrorystyczna organizacja w Hiszpanii

Eta czyli
η
6 paź 00:52
Piotr:
w kraju Basków
6 paź 01:33
Eta:
6 paź 01:34
Piotr:
6 paź 01:35