matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji
Damian:
Czy mógłby ktoś obliczyć pochodną tej funkcji ?Prosił bym o rozwiązanie krok po kroku ponieważ dopiero się uczę.
11
4
y=−
−
2(x−2)
2
(x−2)
6 paź 00:06
Ann:
11
y=
*(x−2)
−2
−4*(x−2)
−1
2
11
y'=
*(−2)*(x−2)
−2−1
*1−4*(−1)*(x−2)
−1−1
*1
2
6 paź 00:11