Rozwiązanie różniczki
tent: jak rozw. rozniczkę dy/dt+5y=0
8 maj 17:15
@Basia: Pomagam
8 maj 18:14
Jacek Karaśkiewicz:
| | dy | |
Jeżeli to ma być |
| + 5y = 0, to masz: y' = −5y, a więc równanie liniowe jednorodne. |
| | dt | |
Rozwiązaniem jest każda funkcja
y zdefiniowana następująco:
y(t) = c ⋅ e−5t, c ∈
ℝ
8 maj 18:19
Jacek Karaśkiewicz:
Oj, sorry wielkie, wciąłem się, ale nie widziałem twojej wiadomości, Basiu.
8 maj 18:19
@Basia:
∫
dy5y = ∫−5 dt
15∫
dyy = −5∫dt
15ln|y| = −5t+C
1
ln|y| = −25t + 5C
1 = −25t + C
2
|y| = e
−25t+C2
y = e
−25t+C2 = e
−25t*e
C2 = C
3*e
−25t
lub
y = −e
−25t+C2 = −e
−25t*e
C2 = −C
3*e
−25t
ostatecznie:
y = C*e
−25t
8 maj 18:20
@Basia: Oj pomyliłam się.
W trzecim wierszu od góry
Wynik: y = C*e
−5t
8 maj 18:22
tent: Dzięki wielkie!
8 maj 18:35