| log57 | ||
log37 = | ||
| log53 |
| 1 | ||
log75 = | ||
| log57 |
| log57 | 1 | log54 | ||||
L = 1 + | * | *log54 = 1 + | ||||
| log53 | log57 | log53 |
| log34 | ||
log54 = | ||
| log35 |
| log33 | 1 | |||
log53 = | = | |||
| log35 | log35 |
| log34 | ||
L = 1 + | *log35 = 1 + log34 = | |
| log35 |
| 22a | 32 | ||
= | ⇔ 22a−1 = 32−a ⇔ (po zlogarytmowaniu log2) | ||
| 2 | 3a |
| 2log23+1 | ||
a = | ||
| 2+log23 |
| 23b | 33 | ||
= | ⇔ 23b−1 = 33−b ⇔ (po zlogarytmowaniu log2) | ||
| 2 | 3b |
| 3log23+1 | ||
b = | ||
| 3+log23 |
| 2t+1 | ||
log1218 = a = | ||
| 2+t |
| 3t+1 | ||
log2454 = b = | ||
| 3+t |
| 2t+1 | 3t+1 | 2t+1 | 3t+1 | ||||
* | + 5( | − | ) = | ||||
| 2+t | 3+t | 2+t | 3+t |
| (2t+1)(3t+1) | (2t+1)(3+t) − (3t+1)(2+t) | ||
+ 5* | = | ||
| (2+t)(3+t) | (2+t)(3+t) |
| 6t2+2t+3t+1+5[ 6t+2t2+3+t − (6t+3t2+2+t)] | |
= | |
| 6+2t+3t+t2 |
| 6t2+5t+1+5[ 2t2+7t+3−3t2−7t−2] | |
= | |
| t2+5t+6 |
| 6t2+5t+1+5(−t2+1) | |
= | |
| t2+5t+6 |
| t2+5t+6 | |
= 1 | |
| t2+5t+6 |