krótki opis zadania
daveustro: Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) stopnia wyższego niż 2 wynosi 4, zaś suma
współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa się sumie współczynników przy jej
parzystych potęgach. Wyznacz resztę powstałą z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
P(x)=3x2−3.
8 maj 16:57
Eta: Witam

pierwiastkami wielomianu P(x) są x= 1 i x = −1
Reszta z dzielenia jest postaci ax +b
więc W(1) = a*1 +b = 4
W(−1)= a*(−1)+b = 2
zatem a+b= 4
−a +b =2
−−−−−−−−−−
= 2b = 6 => b= 3 to a = 1
reszta więc ma postać
x +3
8 maj 17:41
daveustro: w odpowiedziach do tego zadania mam inaczej

tam jest, że reszta R(x) = 2x + 2
i nie mam pojęcia skąd się to wzięło, ani tym bardziej nie wiem, co tam masz źle
8 maj 17:55
Eta:
Fakt: a+b = 4
ale − a +b = 0 bo jeżeli sumy przy x w parzystej są równe przy x nieparzystej
to różnica tych sum jest równa zero
więc b= 2 i a =2
reszta 2x +2
No chyba teraz tak ma być
8 maj 18:21