rozwiąż krok po kroku plis
kris: rozwiąż równanie: log4√x + log4√x+4= 54
4 paź 23:25
pigor: ... z definicji i własności pierwiastka stopnia 2−ego i logarytmów masz np. tak:
dziedziną równania jest zbiór
D={x: x>0} i w niej dane równanie jest równoważne
kolejno :
log4√x+log4√x+4= 54 ⇒⇔ log
4√ x(x+4)=
54 /* 4 ⇒
⇒ 4 log
4√ x(x+4)= 5 ⇒ log
4√ x(x+4)4= 5 ⇒ x
2(x+4)
2= 4
5 ⇔
⇔ x
2(x+4)
2=2
10 ⇔ |x(x+4)|= 2
5 ⇔
x(x+4)= 32 ∨ x(x+4)= −32 ⇔
⇔ x(x+4)= 4* 8 ∨ x∊∅ ⇔
x=4 i 4∊D . ...
5 paź 00:19
Eta:
Można tak:
x> 0
| | 1 | |
zamieniam podstawę 4 na podstawę 2 logan (bm)= |
| *m*logab |
| | n | |
| 1 | | 1 | | 5 | |
| * |
| *log2[x(x+4)]= |
| /*4 |
| 2 | | 2 | | 4 | |
log
2[x(x+4)]= 5 ⇒x(x+4)=2
5=32 ⇔(x−4)(x+8)=0 ⇒ x=4 >0 v x= −8 <0
odp:
x=4
5 paź 00:42