Relacja
Jan bez Ziemi: Sprawdź na podstawie formalnych definicji, czy relacja jest symetryczna lub przechodnia.
s⊂NxN, xSy⇔ xy<0
4 paź 22:43
JK: To tak:
1) Symetria, czyli z def. ∀x,y (xRy ⇒ yRx).
Weźmy dowolne x, y. Załóżmy xSy, czyli xy < 0. Ale xy = yx < 0, więc ySx.
A więc symetria jest.
2) Przechodniość, czyli z def. ∀x,y,x [(xRy ∧ yRz) ⇒ xRz].
Weźmy x = 1, y = −1, z = 1.
xy = −1 < 0, więc xSy
yz = −1 < 0, więc ysZ
Ale xz = 1 >= 0, więc nie zachodzi xSz.
A więc przechodnia nie jest.
4 paź 23:06
Jan bez Ziemi: Ok zgadzam się ale skoro zbiór to N to jakim cudem xy<0 ?
4 paź 23:09
JK: Ups, sorry. Pospieszyłem się z tym. W takim razie relacja S jest pusta, i jako taka będzie
symetryczna i przechodnia.
4 paź 23:17