Logika
mis: Zbadaj, czy podane formy zdaniowe z kwantyfikatorami są prawdziwe:
a) ⋀ ⋁ (y≤x) v (y>x)
x∊R y∊R
b) ⋀ ⋁
| | −π | | π | |
y∊R x∊R ! x∊( |
| , |
| )∧ tgx = y |
| | 2 | | 2 | |
Bardzo proszę o pomoc szczególnie z przykładem b)
4 paź 22:26
JK: a) Werbalnie zdanie to można przedstawić tak:
"Dla każdego x rzeczywistego, istnieje y rzeczywiste, takie że y ≤ x lub y > x."
Zdanie jest prawdziwe, bo zawsze możemy wziąć jakikolwiek y różny od x i albo zajdzie y ≤ x
albo y > x. Przykładowo można wziąć y = x − 1 i zawsze wtedy mamy y = x − 1 ≤ x.
b) "Dla każdego y rzeczywistego, istnieje x rzeczywiste, takie że x jest spoza zakresu (−π/2,
π/2) i tg(x) = y".
To zdanie również jest prawdziwe. Tangens jak wiadomo przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste,
więc gdyby nie warunek, że x ma być spoza zakresu (−π/2, π/2) to byłoby już gotowe. Jednak ten
warunek też nie jest przeszkodą. Tangens jest funkcją okresową i przyjmuje wszystkie wartości
rzeczywiste w każdym swoim okresie. Także możemy zawsze wziąć odpowiednie x z zakresu np.
(π/2, 3π/2).
4 paź 23:15