Rozwiąż równanie
kris: rozwiąż równanie: log4√x+1\2log4(x+4)=5\4
4 paź 22:23
Mati: | log4√x+1 | | 5 | |
| = |
| tak to ma wyglądać? |
| 2log4(x+4) | | 4 | |
4 paź 22:29
kris: tak
4 paź 22:30
kris: tzn nie sory log4√x +1\2log4(x+4)=5\4
4 paź 22:30
Mati: | log4√x+1 | | 5 | |
| = |
| ? |
| 2log4(x+4) | | 4 | |
4 paź 22:37
kris: | | log4√x | |
nie. |
| =54 |
| | 2log4(x+4) | |
4 paź 22:41
Mati: spróbuj wymnożyć na krzyż potem skrócić przez dwa podzielićlewą stronęprzez prawątak by po
prawej została 1
| | logac | |
następnie skorzystaj z własności logbc= |
| potem zamien logarytm na potęgę i |
| | logab | |
dalej to chyba będzie z górki
4 paź 22:41
kris: | | 2log4√x | |
czyli |
| =1 po przekształceniach? |
| | 5log4(x+4) | |
4 paź 22:44
Mati: tak teraz zapisz to korzystając z tej wlasnosci ktora Ci podalem
4 paź 22:47
Mati: | | 5 | |
poczekaj przedtem przemnóż przez |
| |
| | 2 | |
4 paź 22:47
Mati: i wtedy z własnosci zamien dwa logarytmy z ułamka w jeden
4 paź 22:48
kris: a mógłbyś to zapisać ?
4 paź 22:50
Mati: jak otrzyamsz postać logarytmu logac=b zamien to na potęgę ab=c
4 paź 22:50
kris: ok już wiem to będzie log4 x+4 √x=5\2
4 paź 22:51
Mati: | | 5 | |
logx+4√X= |
| i zamien na potegę  mam nadzieje ze ktos Cie jeszcze wspomoże w razie |
| | 2 | |
czego bo musze uciekać

trzymaj się i powodzenia
4 paź 22:53
4 paź 22:54