Równania z parametrem
alicja: Nie wiem jak się zabrać za zadania − równiania z parametrem. Podam jedno przykładowe, mam
nadzieję że ktoś mi je rozwiąże i wyjaśni krok po kroczku jak je zrobić.
Dla jakich wartości parametru m proste (m+1) x−my −4 = 0 oraz 3x+(2−m)y−6m=0
4 paź 22:17
...: ... i co z nimi? ... −
4 paź 22:20
asdf: pewnie są prostopadłe albo równoległe, ale to niech lepiej autor tematu się wypowie
4 paź 22:21
alicja: Hmm, jak to wykazać?^^ Trzeba ułożyc układ równań czy co?
4 paź 22:21
alicja: Aa, przepraszam ^^ Nie dokończyłam polecenia
... przecinają się w punkcie leżącym na osi OX
4 paź 22:22
sushi_gg6397228:
atakuj to wyznacznikami
W≠0
Wx=0
4 paź 22:26
alicja: Chętnie bym "zaatakowała" gdyby cokolwiek mi to mówiło ^^
4 paź 22:29
Mila: (m+1) x−my −4 = 0 oraz
3x+(2−m)y−6m=0⇔
(m+1) x−my =4
3x+(2−m)y=6m
Znasz metodę wyznaczników? Nie wiem jaką mogę metodę zastosować.
4 paź 22:35
sushi_gg6397228:
W≠0 produkuje jedno rozwiazanie
Wx= 0 mowi ze "x" bedzie na osi OX
4 paź 22:36
alicja: Chętnie przyjmę każdy sposób tłumaczenia. Najlepiej najprostszy na poziomie II liceum.
4 paź 22:38
alicja: I czym jest W?
4 paź 22:39
sushi_gg6397228:
to licz na przeciwne wspolczynniki lub podstawiania, pamietajac ze x=0
4 paź 22:42
pigor: ... , widzę to np. tak : z warunków zadania szukam
m=? takich,
dla których równania prostych przecinają się w punkcie (x,y)=
(x,0) , czyli
⇔
(m+1)x−4=0 i 3x−6m=0 ⇔ x=2m i (m+1)*2m−4=0 ⇒
m2+m−2=0 ⇔
⇔ m
2−m+2m−2=0 ⇔m(m−1)+2(m−1)=0 ⇔ (m−1)(m+2)=0 ⇔
m∊{−2,1} . ...
4 paź 22:49
...:
... skoro na osi 0x .... to chyba y=0 −
4 paź 22:51
alicja: Dziękuje bardzo. Wszystko się rozjaśniło!
4 paź 22:55
Mila: (m+1) x−my =4
3x+(2−m)y=6m
z drugiego równania :
Masz odpowiedź?
Mam wynik m=−2
m=1
Pytam, bo zmudne rachunki.
4 paź 22:58
Mila: No, Pigor szybszy.
4 paź 22:59