jednomiany zad tekstowe
michał: Antek nazbierał 50 grzybow za co otrzymał 18 talarow. Bo za jeden jadalny grzyb płacono 1 talar
a za jeden trujacy odejmowano 3 talary. Ile miał grzybow jadalnych, a ile trujacych. bardzo
prosze o pomoc i krotkie wyjasnienie.
8 maj 15:47
kamil: x −ilosc grzybow dobrych
x−3(50−x)=18 co po rozwiazaniu daje nam x=42
8 maj 15:58
Mam_Las: x − ilość grzybów jadalnych
y − ilość grzybów trujących
x + y = 50 \\ilość wszystkich grzybów
x − 3y = 18 \\cena wszystkich grzybów (za grzyba x płaci się 1 talara czyli 1x, za
grzyba y traci się 3 talary od sztuki, czyli −3y, w sumie otrzymano)
x = 50 − y
−3y = 18 − x
x = 50 − y
−3y = 18 − 50 + y
x = 50 − y
−4y = − 32 /:(−4)
x = 50 − y
y = 8
x = 42
y = 8
8 maj 15:59