prwdopodobieństwo
pauli:
Jeśli
P(A)=1/3 i P(B) = 1/2 , to :
a) 1/2 ≤ P(A∪B)≤ 5/6 ?
b) 0 ≤ P(A∩B)≤1/3 ?
Czy dobrze to robię
a) P(A∪B) = P(A) + P(B) = 1/2 + 1/3 iloczyn
b) P(A∩B) = P(A) * P(B) = 1/2 * 1/3 suma
?
proszę, pomóżcie
4 paź 22:01
JK: Nie do końca ok.
Napisałaś P(A∪B) = P(A) + P(B), ale tak jest tylko, gdy A i B są niezależne. Tu nie ma takiej
informacji, więc wzór jest taki P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B). Tak samo P(A∩B) = P(A) * P(B)
zachodzi tylko wtedy, gdy A i B są niezależne.
Zacznijmy od a).
Ponieważ A ⊆ A∪B, wiec P(A) ≤ P(A∪B), podobnie P(B) ≤ P(A∪B). (z monotoniczności).
A więc ponieważ u nas P(B) = 1/2, więc 1/2 ≤ P(A∪B).
Druga część nierówności bierze się ze wzoru P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B). Ponieważ P(A∩B) ≥ 0,
więc P(A∪B) ≤ P(A) + P(B) = 1/2 + 1/3 = 5/6.
A więc mamy 1/2 ≤ P(A∪B) ≤ 5/6.
Teraz podpunkt b).
Zawsze mamy P(X) ≥ 0, dla każdego zbioru X, więc w szczególności 0 ≤ P(A∩B). Ograniczenie górne
bierze się z tego, A∩B ⊆ A jak i również A∩B ⊆ B (z definicji przecięcia zbiorów).
A więc z monotoniczności P(A∩B) ≤ P(A) i P(A∩B) ≤ P(B). Bardziej ogranicza P(A), bo jest
mniejsze więc mamy P(A∩B) ≤ 1/3. Łącznie 0 ≤ P(A∩B) ≤ 1/3.
4 paź 23:36
pigor: ... widzę to tak : z definicji i własności prawdopodobieństwa :
A∩B⊂A⊂B⊂AUB ⇒
0≤ P(A∩B)≤ P(A)≤ P(B)≤ P(AUB)≤ P(A)+p(B)≤ 1
dlatego stąd dla danych
P(A)=13 i
P(B)=12 mamy
a)
P(B)≤ P(AUB)≤ P(A)+P(B) , czyli
12≤ P(AUB)≤
13+
12 ⇔
⇔
12≤ P(AUB)≤
26+
36 ⇔
12≤ P(AUB)≤ 56 ;
b)
0≤ P(A∩B)≤ P(A) , czyli
0≤ P(A∩B)≤ 13 . ...
4 paź 23:57
pauli: Bardzo, bardzo dziękuję.
5 paź 00:14