.
timm: Wyznacz dziedzinę funkcji :
4 paź 21:41
Godzio:
D = <1,√2) U (√2,∞)
4 paź 21:43
Krzysiek :
. Masz postac A/B gdzie A=√x−1 a B=x2−2. Wobec tego B≠0 bo dzielenie przez 0 jest
niedopuszczalne .
Jeszcze masz pierwiastek . jakie ma byc wyrazenie pod pierwiastkiem . Ma byc ≥0 (czyli
nieujemne ) .
Zapisz sobie te warunki czyli x−1≥0⇒x≥1 drugi x2−2≠0⇒x2≠2 ⇒x≠−√2i x≠√2
Teraz prosze sie zastanowic jaka bedzie dziedzina czy (−√2 ,1> U( √2,∞) czy dziedzina
bedzie taki przedzial jak napisal kolega Godzio czyli <1,√2)U(√2 ,∞)
4 paź 22:16