matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
Doriiis:
Rozwiąż równania: a) −5x + 3 = 7x + 8 B) 6(x + 4) = −3(−2x − 5) c)
1
3
(5x + 2) − 2 (
1
2
x +
1
3
) =
2
3
x d) −
2
5
(3−2x) = 0,1(4x + 1)
5x − 2
3x − 7
e)
+
=
1
2
2
6
2x + 3
x − 8
f) −
+
=
1
4
2
4
4 paź 21:41
Miraclepl:
Sprowadź x'y na jedną stronę równania a liczby pozostaw na drugiej, taka uogólniona instrukcja do równań.
5
np. a) −12x=5 ⇒ x=−
12
b)6x+24=6x+30 ⇒24≠30 równanie sprzeczne
4 paź 23:07