oblicz usuwając niewymierność
Adam: Witam, mam duży problem z tym przykładem, prosiłbym o w miarę szybką pomoc:
{√2√7+3√5−√14−6√5
_______________________
{
√14+6√5+√2√7−3√5
4 paź 21:40
Adam: ta kreska to kreska ułamkowa
4 paź 21:44
4 paź 21:47
Adam: tyle to wiem, ale jak do tego dojsc.
4 paź 21:48
Godzio: Pomoc błyskawiczna
4 paź 21:48
Eta:
4 paź 21:49
Adam: spoko, ale jak do tego dojsc
4 paź 21:52
4 paź 21:55
Mati: powinienes sie doczytac
4 paź 21:55
Eta:
| | 3+√5 | |
Zauważyłam,że : ( |
| )2= 7+3√5 |
| | 2 | |
√a2= |a|
| | 3+√5 | | 3−√5 | |
Licznik=√2√7+3√5−√2*√7−3√5= √2( | |
| | −| |
| |)= ...... |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√5 | | 3−√5 | |
Mianownik = √2(| |
| | +| |
| | =...... |
| | 2 | | 2 | |
dokończ .........
4 paź 22:00
Adam: dzieki wielkie
4 paź 22:02
Eta:
otrzymujemy:
| L | | 3+√5−3+√5 | | 2 | | 2√5 | | √5 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| M | | 2 | | 3+√5+3−√5 | | 6 | | 3 | |
4 paź 22:03
Eta:
Dla kogo te "dzięki wielkie" ?
4 paź 22:03
Mati: dla Cb
4 paź 22:06
Eta:
To
Mati jesteś
Adam ?
4 paź 22:07