trojkąt z wierzchołkami
joa00: Dany jest trójkat o wierzchołkach A = (−3,1) B = (3 , −1) C = (3,4) wyznacz rownanie prostej
zawierajacej jedna z wysokosci trojkata
8 maj 15:37
zuźka: pr AB:
1=−3a+b
−1=3a+b /*(−1)
1=−3a+b
1=−3a−b
−−−−−−−−−−−−
2=−6a /:2
a=−3
1=−3*(−3)+b
1=9+b
b=−8
y=−3x−8
hc:
pr⊥ y=−3x−8 C=(3,4)
y=1/3x+b
4=1/3*3+b
4=1+b
b=3
y=1/3x+3
8 maj 15:52
zuźka: powinno byc dobrze
8 maj 15:53
joa00: dziekuje
8 maj 15:55
joa00: a co znaczy po hc: pr i kat
8 maj 16:09
zuźka: h to znaczy wysokosc z wierzchołka C pr to znaczy prosta a co do kat... nie wiem dokładnie o co
chodzi...
8 maj 18:55
zuźka: ⊥ ten znak oznacza prostą prostopadłą
8 maj 18:55
joa00: a dziekuje chodzilo mi glownie o ta prosta prostopadla
10 maj 20:09
10 maj 20:20
Damian: juz wiesz
10 maj 20:25
zuźka: ups

taki błąd

aż żal
12 maj 15:49
zuźka: grunt że metoda dobra
12 maj 15:49