Wyrażenia
Ventura: | | 23 | |
( |
| do potęgi − 1/3 Ile to będzie bo różnymi sposobami mi inny wynik wychodzi |
| | 27 | |
4 paź 21:27
Ventura: Pomóżcie
4 paź 21:34
Ventura: Może ktoś podać wynik? Proszę
4 paź 22:12
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
4 paź 22:27
Ventura: Pisze na tym forum z telefonu. Będzie mi trudno. Mi wyszło pierwiastek 3 stopnia z 16. 8/128 do
potęgi −1/3. Czyli pierwiastek 3 stopnia z 128/8 czyli z 16. Dobrze?
4 paź 22:33
sushi_gg6397228:
3√16=
3√24= 2 *
3√2= 2
4/3
ja Kto woli
| | 8 | |
trzeba skracac, po co robić |
| |
| | 128 | |
4 paź 22:36
Mila: (2−4)−1/3=24/3=3√16=3√8*2=23√2
4 paź 22:38
Krzysiek : jak sie dzieli potegi o tych samych podstawach . Odejmuje sie wykladniki . zajrzyc do
notatek. Czyli 23/27=23−7=2−4 teraz (2−4)−1/3 teraz z jakiego wzoru skorzystamy Ano
zze wzoru ze (an)m=an*m(czyli z e wzoru na potegowanie poteg ) i mamy 2−4*(−1/3)=24/3
Teraz nastepny wzor an/m=pm{an} czyli bedzie 4√23 lub tez mozna zapisac (4√2)3. Chyba
nic nie pomylilem.
Wiec kolego trzeba wzory i jeszcze raz wzory.
4 paź 22:42
Ventura: Kolega się rozpisał rozpisał a przecież 2 do potęgi −4/3 to pierwiastek 3 stopnia z 1/2 do
potęgi 4
4 paź 22:47
Ventura: Sory. 2 do potęgi 4/3 to pierwiastek 3 stopnia z 2do potęgi 4
4 paź 22:57
Ventura: A jeszcze mam jeden przykład z którym mam wątpliwości. 1/2 do potęgi 2/3 razy 22 do potęgi
minus 4/3.
4 paź 23:00
Krzysiek : Mozesz zrobic to tak 1/22/3*(22)−4/3 Teraz 1/2 =2−1 (wzor a−n=1/an−tylko zastosowany w
druga strone )
Bedziemy mieli ( 2−1)2/3* 22*(−4/3)= 2−2/3* 2−8/3 = 2 −2/3+(−8/3) =2−10/3 Dodalismy
wykladniki bo mamy takie same podstawy Zamien to sobie na pierwiastek
5 paź 00:06