matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dla jakich wartości parametru a
Iks:
⎧
(a−2)x+y=1
Dla jakich wartości parametru a rozwiązanie (x
0
y
0
) układu równań
⎩
x−y=2
spełnia warunek x
0
y
0
<0 Proszę o pomoc
4 paź 21:14
Iks:
?
4 paź 22:36
Aga1.:
Rozwiąż układ równań , a jest parametrem, więc traktuj go podobnie jak liczbę. Dodając stronami otrzymasz (a−2)x+x=3 x(a−1)=3
3
x=
,gdy a≠1
a−1
y=x−2
3
y=
−2
a−1
Sprawdź. teraz rozwiąż nierówność
3
3
*(
−2)<0
a−1
a−1
4 paź 23:05