Pytanie
Wojtek: Witam
Jeśli mam współrzędne jednego punktu oraz odległość tego punktu od drugiego to w jaki sposób
mogę obliczyć współrzędne tego drugiego punktu

Np, A=(5,1), |AB| = 7 ⇒ B=(?,?)
8 maj 15:09
kamil: a nie masz wiecej danych? bo z tymi danymi ktore podales mozna wyznaczyc punktow B bardzo duzo
8 maj 15:12
kamil: w zasadzie punkty te tworzylyby okrag o promieniu 7 i srodkuw punkcie A
8 maj 15:13
Ja : to ja podam całe zadanie
8 maj 15:13
Ja : Dane są równania dwóch wysokości trójkąta CD: y=x+3, BE:y=−2x−3 oraz wierzchołek A=(5,1).
Wyznacz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta.
8 maj 15:15
kamil: wiec tak
1− wyznacz prosta rownolegla do prostej BE ktora przecodzi przez punkt A− prosta k
2−wyznacz prosta prostopadla do prostej k przechodzaca przez punkt A− prosta m
3 przerownaj prosta m z prosta CD− otzrymasz punkt wspolny czyli punkt C
8 maj 15:23
Ja : no ok spróbuję
8 maj 15:24
kamil: 4−wyznacz prosta rownolegla do prostej CD ktora przechodzi przez punkt A− prosta n
5 − wyznacz prosta prostopadla do prostej n ktora przechodzi przez punkt A− prosta d
6−przerownaj prosta d z prosta BE a otzrymasz punkt B
proste co nie
8 maj 15:26
kamil: daj znac jak ci poszlo
8 maj 15:26
Ja : No ok wyszło, ale nie ogarniam jak do tego doszedłeś
8 maj 15:32
kamil: naszkicowalem sobie sytuacje a potem kombinowalem co z czy polaczyc
8 maj 15:56
Ja : no widzisz ja też rysowałem i jakoś nie mogłem tego sobie wyobrazić, no nic widocznie ktoś mi
to musi wytłumaczyć krok po kroku bo na razie to nie rozumiem nic z tego...
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
8 maj 15:57