pomocy
natalia: Długość krawędzi pewnego sześcianu jest równa 1. Wynika stąd, że:
A. przekątna sześcianu jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 60°
B. przekątna sześcianu jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem 45°
C. przekątna sześcianu jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem, którego
tangens jest większy niż 0,5
D. przekątna sześcianu jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem, którego
tangens jest mniejszy niż 0,5
4 paź 21:08
natalia: czy ktoś umie?
4 paź 21:24
natalia: czy ktoś umie?
4 paź 21:24
natalia: czy ktoś umie?
4 paź 21:24
dero2005:
C
4 paź 21:29
dero2005:

d = a
√2
| a | | a | | 1 | | √2 | |
| = tg α = |
| = |
| = |
| ≈ 0,57 > 0,5 |
| d | | a√2 | | √2 | | 2 | |
4 paź 21:35