Rozwiąż nierowność
miley: −x3+x2 ≤ 2 ⇒ −x2(x−1) ≤ 2 jak dalej to rozwiązać ? ma wyjść x∊ (−∞ ;−1>
4 paź 20:36
miley: równanie wyjściowe to x4+x2+ax+b ≤ x4+x3 gdzie a = 0 i b=−2 . Pomożecie ?
4 paź 20:46
pigor: ... no to np. tak:
−x3+x2≤ 2 ⇔ 0 ≤ x
3−x
2+2=W(x) i W(−1)=0 ⇒ x
3+x
2−2x
2+2 ≥0 ⇔
⇔ x
2(x+1)−2(x
2−1) ≥0 ⇔ x
2(x+1)−2(x−1)(x+1) ≥0 ⇔ (x+1)(x
2−2x+2) ≥0 ⇔
⇔ x+1 ≥0 ⇔
x ≥ −1 
u ciebie , czy u mnie coś nie tak
4 paź 20:48
pigor: ,, a skąd ci się wzięło to równanie wyjściowe, może twoje a lub b jest

...
4 paź 20:50
miley: dlaczego tam jest W(−1)?
4 paź 20:52
miley: OK od nowa : W(x)=x4+x2+ax+b , x∊R a=0 i b=−2 <−− to juz wyliczylam wczesniej w zadaniu i
jest na pewno dobrze . I polecenie : dla wyznaczonych wartości a i b rozwiąż nierówność
W(x)≤x4+x3 .
4 paź 20:55
Saizou : x4+x2−2≤x4+x3
−x3+x2−2≤0
W(−1)=1+1−2=0
(x+1)(−x2+2x−2)≤0
x=−1 Δ=4−8<0
zatem x∊(1:+∞)
4 paź 20:58
miley: skąd te W( −1 )
4 paź 21:00
Saizou : z tw. Bezout masz że jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu, tylko wtedy i tylko wtedy
gdy wielomian dzieli się przez x−a
4 paź 21:02
Piotr:
popraw odpowiedz
Saizou
4 paź 21:05
miley: Nadal nie rozumiem ... ma wyjść x∊ (−∞ ;−1>
4 paź 21:06
Saizou : tak to jest jak się nie uważa

x∊(−1:+∞)
4 paź 21:07
Saizou : jeszcze błąd ma być x∊<−1:+∞)
4 paź 21:08
Saizou : a wrzuć całe zadnie
4 paź 21:09
Godzio:
x + 1 ≤ 0 ⇒ x ≤ − 1
4 paź 21:10
miley: Dany jest wielomian W(x)=x4+x2+ax+b , x ∊R
a)Wyznacz a i b, wiedzac ze wielomian jest podzielny przez x2−1
b)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz rownanie W(x+3)=0
c)Dla wyznaczonych wartosci a i b rozwiaz rownanie W(x)≤=x4+x3
i chodzi o podpunkt c)
4 paź 21:13
miley: a=0 i b= −2
4 paź 21:14
miley: ?
4 paź 21:30