prawdopodobieństwo
pauli: Prawdopodobieństwo, że najbliższa sobota będzie bez opadów jest równe
0.7, że najbliższa niedziela będzie bez opadów równe 0.6, a że oba te dni będą bez opadów
jest równe 0.4. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − co najmniej jeden z wymienionych dni będzie bez opadów,
B− tylko sobota będzie bez opadów
C − dokładnie jeden z wymienionych dni będzie bez opadów
4 paź 20:22
pauli: Proszę mi pomóc
4 paź 20:39
Patronus: P(A) = 0,4 + 0,7*0,4 + 0,6*0,3 = 0,4 + 0,28 + 0,18 = 0,86
P(B) = 0,7*0,4 = 0,28
P(C) = 0,7*0,4 + 0,3*0,6 = 0,28 + 0,18 = 0,46
4 paź 21:03
pauli: Dziękuję.
4 paź 21:54