matma
justynka: Wykaż że ciąg
an=5*2do n+1 jest geometryczny
8 maj 14:36
kamil: a
n=5*2
n+1
a
n+1=5*2
n+1+1
ciag jest geometryczny gdy iloczyn ciagu jest staly(nie zalezny od n)
| an+1 | | 5*2n+1+1 | | 5*2n+2 | |
| = |
| = |
| = |
| an | | 5*2n+1 | | 5*2n+1 | |
czyli q=2 co oznacza ze jest to ciag geometryczny
8 maj 15:02
asia: a jakby wyszło tu 2,6666666(6) to już nie jest on geometryczny?
8 maj 15:04
justynka: Dzięki Kamil
8 maj 15:07
Bogdan:
Uwaga: "ciąg jest geometryczny gdy iloczyn ciągu jest stały" − to nie jest prawda.
8 maj 15:09
justynka: a co jest prawdą?
8 maj 15:10
asia: to co jest z moim pytaniem?
8 maj 15:12
Bogdan:
Ciąg (an) jest geometryczny, gdy stały jest iloraz między kolejnymi wyrazami ciągu
(iloraz, nie iloczyn).
Względnie ciąg (an) jest geometryczny ⇔ an2 = an−1 * an+1
8 maj 15:23