indukcja matematyczna
marcin: Jak to jest z indukcją matematyczną? Chodzi mi dokładnie o zadania z treścią, ponieważ zadania
| | n(n + 1) | |
typu: 1 + 2 + 3 + .. + = |
| udowadniam bez problemu. Ale jak widzę zadanie z |
| | 2 | |
treścią to nie wiem za co się wziąć, od czego zacząć. Moglibyście mnie trochę podszkolić w
tych klockach

? I są jakieś różne wersje indukcji?
4 paź 20:08
marcin: Wypowie się ktoś?
4 paź 20:25
Godzio:
Są trzy kroki indukcyjne:
1. Sprawdzenie prawdziwości zdania dla n
o (w tym wypadku mamy n = 1)
2. Zakładamy prawdziwość dla pewnej liczby n ∊ N
3. Udowadniamy, że zdanie zachodzi dla (n + 1)
No to lecimy:
1
o Dla n = 1 mamy:
| | 1 * (1 + 1) | |
L = 1, P = |
| = 1 ⇒ L = P − OK ! |
| | 2 | |
2
o Załóżmy, że dla pewnego n ∊ N zachodzi:
| | n(n + 1) | |
1 + 2 + ... + n = |
| , pokażemy że zachodzi dla n + 1 |
| | 2 | |
Dowód:
1 + 2 + ... + n + (n + 1) =
korzystamy z założenia indukcyjnego
| n(n + 1) | | n(n + 1) | | 2(n + 1) | | (n + 1)(n + 2) | |
| + (n + 1) = |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Co kończy dowód,
4 paź 20:29
marcin: Godzio, jakbyś się wczytał w to co napisałem. To doszedłbyś do wniosku, że takie zadania nie
sprawiają problemów. Jednak znacznie gorzej idą mi zadania z treścią, jak nie ma żadnych
wzorów i nie dochodzi się do formy L = P. Mógłbyś to wytłumaczyć, ewentualnie podać jakieś
przykłady. I jak to jest z tymi wersjami?
4 paź 20:32
Godzio:
A rzeczywiście, przeoczyłem "udowadniam bez problemu"
Ale o jakich zadaniach mówisz ? Podaj może jakiś przykład, bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi
4 paź 20:34
marcin: 1. Na płaszczyźnie narysowano n prostych, z których żadne dwie nie są równoległe ani żadne trzy
| | n2 + n + 2 | |
nie przecinają się w jednym punkcie. Udowodnij, że dzielą one płaszczyznę na |
| |
| | 2 | |
obszarów.
O takie zadania mi chodzi, gdzie nie ma się za zadanie udowodnienia wzoru.
4 paź 20:40
marcin: Lub:
2. Udowodnij, że regiony, na które dzieli płaszczyznę n prostych można pomalować dwoma kolorami
tak, aby sąsiednie regiony były w różnych kolorach.
No i tutaj właśnie nie ma żadnego wzoru. Jak to pociągnąć za pomocą indukcji?
4 paź 20:45
Godzio:
No to lecimy, analogicznie:
Dla n = 1 powinniśmy otrzymać 2 płaszczyzny:
| 1 + 1 + 2 | | 4 | |
| = |
| = 2 − OK ! |
| 2 | | 2 | |
| | n2 + n + 2 | |
Załóżmy, że n prostych (przy danych założeniach) dzieli płaszczyznę na |
| |
| | 2 | |
| | (n + 1)2 + (n + 1) + 2 | |
płaszczyzny, pokażmy, że (n + 1) prostych dzieli płaszczyznę na |
| |
| | 2 | |
| | n2 + 2n + 1 + n + 1 + 2 | | n2 + n + 2 | | 2n + 2 | |
= |
| = |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | n2 + n + 2 | |
= |
| + n + 1 płaszczyzn. |
| | 2 | |
| | n2 + n + 2 | |
Wychodzimy od: |
| , mając tyle obszarów, rysujemy dodatkową prostą. I zadanie |
| | 2 | |
sprowadza się do pokazania, że mają tyle obszarów i prowadząc dodatkową prostą otrzymamy
(n + 1) nowych obszarów, dobrze sobie to zobrazować, żeby wiedzieć z czym ma się do czynienia
4 paź 20:55
marcin: A jak zadanie drugie? Bo tam nie ma już wzoru do udowodnienia.
4 paź 21:24
marcin:
4 paź 21:44
marcin: Aż takie to trudne?
4 paź 22:12
Godzio: Ja Ci w nim niestety nie pomogę...
4 paź 22:33
Mila: Matematyka dyskretna −Jarosław Grytczuk , Strona 12
Sciągnij .Jest ładnie wyjaśnione z okręgami
Dużo pisania.
4 paź 23:17
marcin: Milo, jakbyś mogła udzielić jakiś rad, wskazówek odnośnie tych zadań. Jak dostrzegać w nich
takie indukcyjne rozwiązanie, bo ono nie jest takie typowe jak w szkole [jak choćby nawet
podany przyklad w temacie].
4 paź 23:26
Mila: Musisz przerobić trochę zadań, nie panikuj, będzie na ćwiczeniach.
Szukasz analogii z podanymi zadaniami: w książce, na wykładzie, na ćwiczeniach.
4 paź 23:44