wielomian
sebastian: x3+x−2<0
4 paź 20:04
Eta:
x3−x +2x−2=0
x2( x−1) +2(x−1)=0
(x−1)(x2+2)=0
dokończ...........
4 paź 20:06
Piotr:
znasz twierdzeinie Bezout ?
1 jest pierwiastkiem.
4 paź 20:07
Piotr:
:(
4 paź 20:07
Piotr:
4 paź 20:08
Eta:
Zepsułam "zabawki"
Piotrze?

( mam dzisiaj "dzień dobroci dla ..... "
Pozdrawiam
4 paź 20:09
Eta:
Pomagaj ...........
adasiowi
4 paź 20:10
Piotr:
troche

przywitam sie jeszcze raz . Witaj
Eta

nie, szczerze mam juz dosc
4 paź 20:12
Eta:
ja też

4 paź 20:14
sebastian: czego dosc
4 paź 20:14
Piotr:
to nie do Ciebie
sebastian
4 paź 20:15
sebastian: aha dokończ wybaczcie ale z matma do czynienia mialem ostatnio 4 lata temu a teraz daja mi
takie przyklady dokoncz czyli narysuj wykres?
4 paź 20:16
sebastian: duzo ulecialo z glowy
4 paź 20:17
4 paź 20:19
marek: no spoko tylko tu wyszlo (x2+2) teraz mam to podzielic?
4 paź 20:24
Piotr:
nic nie dzielisz. jest jedno msc zerowe x=1. narysuj i zapisz odpowiedz
4 paź 20:25
marek: czyli x ∊ od (1 ,∞)
4 paź 20:34
sebastian: dobrze marek napisal ?
4 paź 20:35
Piotr:
nie. x∊(−∞;1)
4 paź 20:35
Eta:
x2+2 >0 dla każdego x€R
to zostaje rozwiązać tylko x−1<0 ⇒ x € ...........
4 paź 20:38
sebastian: to co napisal piotr
4 paź 20:40
Eta:
tak
4 paź 20:41
sebastian: thx
4 paź 20:42
Piotr:
4 paź 20:43
4 paź 20:43
Saizou :

czyli zbierając razem otrzymamy
x
3+x−2<0
np. z tw. Bezout
W(1)=1+1−2=0
(x
3+x−2):(x−1)=x
2+x+2
(x−1)(x
2+x+2)<0
x=1 Δ=1−8<0 brak rozwiązań
zatem my tylko jeden pierwiastek nie parzysto krotny x=1
rysujemy przybliżony wykres wielomianu i doczytujemy że x∊(−∞:1)
4 paź 20:50
sebastian : thx
4 paź 20:58