| 1 | ||
podczas indukcji matematycznej doszlam do takiego czegos | ||
| k(k+1) +k +2 |
| 1 | k+1 | |||
a z zalozenia wynika ze | = | |||
| k(k+1) | k+2 |
albo rozdzielic ten pierwszy ulamek, gdyz nie mam pomyslow...
| 1 | k + 1 | |||
Hmmm, | = | − na pewno jest tu równość ? | ||
| k(k + 1) | k + 2 |
| 1 | 1 | 1 | n | ||||
+ | + ...+ | = | |||||
| 1*2 | 3*4 | n(n+1) | n+1 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | , wtedy: | |||
| n(n + 1) | n | n + 1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | n | ||||||||
1 − | + | − | + ... + | − | = 1 − | = | ||||||||
| 2 | 2 | 3 | n | n + 1 | n + 1 | n + 1 |
| 1 | 1 | 1 | Zał. | ||||
+ ... + | + | ||||||
| 1 * 2 | n(n + 1) | (n + 1)(n + 2) | = |
| n | 1 | n(n + 2) + 1 | |||
+ | = | = | |||
| n + 1 | (n + 1)(n + 2) | (n + 1)(n + 2) |
| n2 + 2n + 1 | n + 1 | |||
= | = U{{(n + 1)2}{(n + 1)(n + 2)} = | |||
| (n + 1)(n + 2) | n + 2 |
| 1 | ||
a moglbys napisac jak Ci sie wzielo to | ? chodzi mi o dowod. | |
| (n+1)(n+2) |
| 1 | 1 | ||
, jeżeli pod n wstawię (n + 1) to otrzymuje: | = | ||
| n(n + 1) | (n + 1)( (n + 1) + 1) |
| 1 | ||
= | (czyli w zapisie sumy mam dodatkowy składnik) | |
| (n + 1)(n + 2) |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + ... + | ||||
| 1 * 2 | 2 * 3 | n(n + 1) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + ... + | + | |||||
| 1 * 2 | 2 * 3 | n(n + 1) | (n + 1)(n + 2) |
dziekuje bardzo