pytanie
adaś:
Funkcja h określona wzorem :h(x)=x3+2x−3.
Wykaż że jeśli a, b ∈(należy) R i a<b, to h(a)<h(b)
a−b<0
h(a)−h(b)<0
x3+2x−3−(a3+2a−3)
x3+2x−3−a3−2a+3=
x3−a3+2x−2a
zgodnie z założeniami x3−a3+2x−2a →h(a)−h(b)<0
Chce się zapytać czy jest to dobrze?
4 paź 19:57
krystek: Przecież masz h(a)−h(b) więc skąd x tam się wziął ?
4 paź 20:00
adaś:
przepraszam za błąd ,dobry jest to sposób w ogóle?
a3+2a−3−(b3+2b−3)
a3+2a−3−b3−2b+3=
a3−b3+2a−2b
zgodnie z założeniami a3−b3+2a−2b →h(a)−h(b)<0
4 paź 20:05
krystek: (a−b)(a2+ab+b2)+2(a−b)=... i teraz
4 paź 20:08
adaś: a dalczego tak

Sposób który przedstawiłem jest źle ?
4 paź 20:11
adaś: czy mój sposób jest zły?
4 paź 20:25
adaś: czy mój sposób jest zły?
5 paź 17:36
Aga1.: Po pierwsze od razu nie widać, że a3−b3+2a−2b<0, a po drugie nie skorzystałeś w widoczny
sposób z założenia , że a−b<0,
Po trzecie nie uzasadniłeś dlaczego wyrażenie jest mniejsze od 0.
5 paź 19:20