matma
justynka: Wyznacz ogólny wyraz ciągu (an), jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem
Sn=3n(do kwadratu)+4n
8 maj 14:33
AS: AS do Justynki
S1 = a1 = 3*12+4*1 = 7
S2 = a1 + a2 = 3*22+4*2 = 12 + 8 = 20
Ponieważ z poprzedniego wiemy, że a1 = 7 więc mamy 7 + a2 = 20 => a2 = 13
S3 = a1 + a2 + a3 = 3*32 + 4*3 = 27 + 12 = 39
Ponieważ z poprzednich obliczeń wiemy, że a1 = 7 , a2 = 13 więc mamy
7 + 13 + a3 = 39 => a3 = 19
Mamy do czynienia z ciągiem 7 , 13 , 19 , ... (a1 = 7 , r = 6)
Stosując wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego an = a1 + (n − 1)*r
an = 7 + (n − 1)*6
an = 1 + 6*n
Odp. Ogólny wyraz ciągu ma postać an = 1 + 6*n
8 maj 17:31
@Basia: Basia do Asa
an = Sn − Sn−1 = 3n2+4n − [ 3(n−1)2 + 4(n−1)] =
3n2 + 4n − 3(n−1)2 − 4(n−1) =
3n2 + 4n −3(n2−2n+1) − 4n + 4 =
3n2 − 3n2 + 6n −3 + 4 = 6n + 1
8 maj 18:06
AS: AS do Basi
Podoba mi sie zaproponowane rozwiązanie.
Nie wpadłbym na taki sposób.
Gratulacje.
8 maj 20:14
justynka: Dziękuje wam
8 maj 21:29