wykaż
adaś: Wykaż, że jeżeli funkcje g i h są określone w tym samym zbiorze i są rosnące, to funkcja
określona wzorem f(x)= g(x) + h(x) jest rosnąca.
4 paź 19:47
Godzio:
Definicja funkcji rosnącej:
∀x1,x2 ∊ D x1 > x2 ⇒ f(x1) > f(x2)
Pokażemy, że f rośnie:
Z definicji mamy:
∀x1,x2 ∊ D x1 > x2
g(x1) > g(x2) i h(x1) > h(x2)
Pokażemy, że f(x1) > f(x2)
f(x1) = g(x1) + h(x1) > g(x2) + h(x2) = f(x2)
Co kończy dowód
4 paź 19:50
adaś:
dzięki a skąd się wzięło dwa razy h(x
1) i g(x
1)

g(x
1) > g(x
2) i h(x
1) > h(x
2)
4 paź 20:09
Godzio:
To z polecenia mamy, "g i h ... są rosnące"
4 paź 20:12
adaś: mógłbys mi jeszcze wytłumaczyć ostatnią linijkę ?
4 paź 20:18
Godzio:
f(x1) = g(x1) + h(x1)
Ponieważ z założenia mamy:
g(x1) > g(x2)
oraz
h(x1) > h(x2) to dodając obie te nierówności do siebie otrzymujemy:
g(x1) + h(x1) > g(x2) + h(x2)
Lewa strona jest równa f(x1), prawa f(x2) zatem f(x1) > f(x2), a to jest to co chcieliśmy
udowodnić
4 paź 20:20
adaś: dziękuje
4 paź 20:22