Jaka jest reszta z dzielenia
ania: Jaka jest reszta z dzielenia
a). 22001:3
b). 22001:62
4 paź 19:44
babyclon: a) zastanówmy się:
21 \ 3 =0 r. 2
22 \ 3 = 1 r.1
23 \ 3 = 2 r.2
24 \ 3 = 5 r.1
....
Widzimy, że jeśli potęga jest nieparzysta to reszta wynosi 2, a gdy potęga jest parzysta to
potęga wynosi 1.
Skoro liczba 2001 jest nieparzysta, to reszta z dzielenia wynosi 2.
4 paź 20:06
ania: 21 :3 =0 r. 2 tego nie rozumiem skąd tu reszta 2
2:3=0,6666
reszta super i jasne.
a , jak ruszyć b).
4 paź 20:23
ZKS:
A skąd taka pewność to tylko spostrzeżenie i możemy tylko przypuszczać że tak jest trzeba
udowodnić to jeszcze indukcją.
22n = 3v + 1 sprawdzenie dla n = 1 22 = 4 ok
22n + 1 = 3v + 2 sprawdzenie dla n = 1 23 = 8 ok
zakładam dla n = k
22k = 3v + 1 = u
22k + 1 = 3v + 2 = t
udowadniam dla k + 1
22(k + 1) = 22k + 2 = 22k * 4 = 4 * u
22(k + 1) + 1 = 22k + 3 = 4 * t
4 paź 20:33
ania: litości ja tylko chciałam zrozumieć, a to nie pomaga.
Mózg mi się zagotował.
A jak rozwiązać przykład b).

4 paź 20:38
ania: indukcja?
to zadanie z gimnazjum nie mamy indukcji
4 paź 21:31
ania: 
proszę o przykład b).
jaka jest reszta z dzielenia 2
2001:6
2
4 paź 22:09