Miara kąta nachylenia wykresu funkcji liniowej.
Miszcz: Miara kąta nachylenia wykresu funkcji liniowej f do osi OX jest równa 135o . Wykres funkcji f
przecina oś OY w punkcie o rzędnej równej 3. Oblicz współrzędne punktu przecięcia wykresu
funkcji f i wykresu funkcji określonej wzorem
g(x) = 3x − 1/2
4 paź 19:40
Eta:
f(x)=ax+b a= tg135
o = −tg45
o= −1 OY: A(0,b) = (0,3) ⇒ b=3
f(x)= −x+3
| | 1 | |
g(x)= f(x) ⇒ 3x− |
| = −x+3 ⇒ x=......... to y= ....... |
| | 2 | |
otrzymasz punkt przecięcia P obydwu wykresów
4 paź 19:46
Miszcz: Dzięki
4 paź 19:48
dero2005:
a = tg 135
o = −1
f(x) = −x + 3
g(x) = f(x)
−2x + 6 = 6x − 1
−8x = −7
4 paź 19:50