matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że
kasiaz:
Wykaż że jeżeli a= 9
√
3
+2
i b= 3
√
3
+5
, to b= 27
√
a
4 paź 19:31
ZKS:
√
a
= 9
1
/
2
(
√
3
+ 2)
= 3
2 *
1
/
2
(
√
3
+ 2)
= 3
√
3
+ 2
27 = 3
3
3
3
* 3
√
3
+ 2
= Dokończ.
4 paź 19:38