PRAWDOPODOBIEŃSTWO
dupazmaty: Kompletnie nie mam pomysłu na to zadanie
Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty
a) jakie jest prawdopodobieństwo tego że wśród wybranych kart nie będzie ani jednego kiera?
b) jakie jest prawdopodobieństwo tego że wśród wybranych kart będzie co najmniej jeden as?
odpowiedzi są takie jezeli to komus moze pomoc:
4 paź 19:26
dupazmaty: ...
4 paź 19:50
Eta:
w tej talii jest 13 kierów 52−kiery = 52−13= 39 (kart bez kierów
| | |A| | | 39*38*37*36 | | 6327 | |
P(A) = |
| = |
| =.......... = |
| |
| | |Ω| | | 52*51*50*49 | | 20825 | |
4 paź 20:04
Eta:
Zmień
nick
4 paź 20:04
nogazmaty: Eta niestety nie przerabiałem jeszcze takich nawiasów i nie wiem co to oznacza... czy dałoby
rade o wyjasnienie tego bez tych "nawiasów" dziwnych?
4 paź 20:09
4 paź 20:12
Eta:
b) |Ω| = 52*51*50*49 ( ten sam)
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do B
B
' −−− nie wybrano żadnego asa ( czyli wybrano 4 karty z 52−4asy= 48 innych kart
| | 48*47*46*45 | | 38 916 | | 15 229 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = 1− |
| = |
| |
| | 52*51*50*49 | | 54 145 | | 15 145 | |
i to wszystko

P.S. Pozdrów swoją Panią /Pana co uczy was rozwiązywania tego typu zadań
"krzakową metodą" ( rysowanie drzewek zabiera więcej czasu niż samo rozwiązanie
jak widzisz
4 paź 20:32
nogazmaty: My nie rysujemy krzakow.. dzisiaj na lekcji wyliczalismy to ze wzorów A'= 1−A
4 paź 20:45
Eta:
P(B)= 1−P(B')
No i masz tak rozwiązane zad b)
4 paź 20:55
patryk: Prawdopodobieństwo
Punkty o współrzędnych (5,5) ,(0,5) ,(5,0) ,(0,0) są wierzchołkami kwadratu.
Losujemy jeden punkt tego kwadratu o współrzędnych (x,y).
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że współrzędne wylosowanego punktu spełniają warunek
3x+4y−12>0.
Wynik to 19/25. Jednak nie rozumiem skąd to 19 w liczniku, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć?
Z góry dziękuję za pomoc
10 maj 18:51
janek191:

I Ω I = 5*5 = 25
I A I = 25 − 0,5*4*3 = 19
10 maj 19:33