...
Olka: x4 + 2x3 −13x2 + 2x +1 = 0
8 maj 14:13
8 maj 14:19
Olka: tak tylko to jest na rozszerzeniu a ja mam podstawe
8 maj 14:21
Darek: Olka sprawdz czy dobrze spisalas ten wielomian

bo mi nic nie wychodzi, zadna z wartosci od −10 do 10 (skala co 0,2, czyli lp: −10, −9,8, −9,6,
..., 9,8, 10 )

dlatego mam prosbe abys sparwdzila ten przyklad
8 maj 15:48
kamil: ten wielomian nie ma pierwiastow
8 maj 16:44
Jacek Karaśkiewicz:
Oznaczmy w(x) = x
4 + 2x
3 − 13x
2 + 2x + 1
Interesuje nas rozwiązanie równania w(x) = 0.
Wielomian w(x) ma pierwiastki − łatwo zauważyć, że w(1) < 0, w(3) > 0, a ponieważ wielomian
jest f. ciągłą, więc ∃
c ∈ (1, 3) w(c) = 0.
w(x) = x
4 + 2x
3 − 13x
2 + 2x + 1 = (x
2 − 3x + 1)(x
2 + 5x + 1)
w
1(x) = x
2 − 3x + 1
| | 3 − √5 | | 3 + √5 | |
w1(x) = 0 ⇔ x = |
| ∨ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
w
2(x) = x
2 + 5x + 1
| | −5 − √21 | | −5 + √21 | |
w2(x) = 0 ⇔ x = |
| ∨ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Mamy więc 4 pierwiastki:
8 maj 19:16
Darek: Jesli mozna wiedziec, skad wiedziales jak rozbic rownanie 4 stopnia na iloczyn 2 rownan 2
stopnia

to cos w stylu "rachunku pamieciowego"

?
8 maj 19:28
Krzysiek: darek cos ty tam popisal
8 maj 19:29
Darek: Pan Jacek cos jakos to rozpisal xd jestem ciekawy jak bo bym sie doksztalcil

bo ten wielomian, jak widzisz ma ... dosc specyficzne rozwiazania

zostalo napisane
w(x) = x
4 + 2x
3 − 13x
2 + 2x + 1 = (x
2 − 3x + 1)(x
2 + 5x + 1)
w pamieci bym tego nie zrobil

baa

nawet na kartce

BTW mam problem z pochodna xd mzoe ktos zerknac:
https://matematykaszkolna.pl/forum/15519.html
8 maj 19:33
Krzysiek: ja tez nie
8 maj 19:35
Jacek Karaśkiewicz:
Ogólnie każdy wielomian można rozłożyć na czynniki stopnia co najwyżej drugiego (w ciele
ℝ).
Faktoryzacja taka jest jednak dosyć trudnym problemem (w ogólności).
W tym przypadku mamy jednak do czynienia ze specyficznym typem równania − równaniem zwrotnym
4−tego stopnia.
Równanie zwrotne 4−tego stopnia to równanie o postaci: ax
4 + bx
3 + cx
2 + bx + a = 0.
Przejdźmy do naszego równania.
x
4 + 2x
3 − 13x
2 + 2x + 1 = 0
Dla x = 0, mielibyśmy sprzeczność 1 = 0, więc ponieważ x ≠ 0, to możemy podzielić równanie
stronami przez x
2.
| | 2 | | 1 | |
x2 + 2x − 13 + |
| + |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x2 + |
| ) + 2 * (x + |
| ) − 13 = 0 |
| | x2 | | x | |
(y
2 − 2) + 2y − 13 = 0
y
2 + 2y − 15 = 0
y = −5 ∨ y = 3
| | 1 | |
1) x + |
| = −5 ⇒ x2 + 5x + 1 = 0 |
| | x | |
| | 1 | |
2) x + |
| = 3 ⇒ x2 − 3x + 1 = 0 |
| | x | |
A więc możemy z tego liczyć już pierwiastki wielomianu. Oczywiście jak najbardziej prawidłowy
jest już zapis x
4 + 2x
3 − 13x
2 + 2x + 1 = (x
2 + 5x + 1)(x
2 − 3x + 1).
8 maj 23:35