Prawdopodobieństwo zadania typu "wykaż, że"
desperate: 1.48 − 1.56 Euklides III
1.48.
Wykaż, że P(A∩B) ≥ P(A) + P(B) − 1.
1.49.
Wykaż, że jeżeli P(A)=1/3 i P(B) = 1/2 , to :
a) 1/2 ≤ P(A∪B)≤ 5/6 ,
b) 0 ≤ P(A∩B)≤1/3.
1.51.
Wykaż, że jeżeli P(A) = 2/3 i P(B) = 1/2 , to :
a) 1/6 ≤ P(A\B) ≤1/2
b) 0 ≤ P(B\A) ≤ 1/3
1.54
Według oceny analityków, prawdopodobieństwo, że na najbliższej sesji giełdowej wzrośnie kurs
spółki X jest równe 0.6, że wzrośnie kurs spółki Y jest równe 0.7 , a że wzrosną kursy obu
tych społek jest równe 0.4. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A− wzrośnie tylko kurs spółki X
B− wzrośnie tylko kurs spółki Y
C− wzrośnie kurs dokładnie jednej z tych spółek
D− wzrośnie kurs co najmniej jednej z tych spółek
1.56
Według oceny synoptyków, prawdopodobieństwo, że najbliższa sobota będzie bez opadów jest równe
0.7, że najbliższa niedziela będzie bez opadów równe 0.6, a że oba te dni będą bez opadów
jest równe 0.4. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A − co najmniej jeden z wymienionych dni będzie bez opadów,
B− tylko sobota będzie bez opadów
C − dokładnie jeden z wymienionych dni będzie bez opadów
4 paź 19:09