Eta:
Liczby naturalne podzielne przez 2 i 3 to liczby podzielne przez
6
wypiszmy je : 6,12,18,....., 42, ....84, .... ,996 ... tworzą ciąg arytm, a
1=6 r= 6
a
n= 996
| | an−a1 | | 996−6 | |
ich ilość jest: n= |
| +1 = |
| +1= 166 |
| | r | | 6 | |
wśród nich znajdują się liczby podzielne przez 7
i jednocześnie podzielne przez 6 ( czyli podzielne przez
7*6= 42
i te musimy z tej ilości odrzucić , bo taka jest treść zadania
są to liczby: 42, 84, 106,....., 966 −−− też tworzą ciąg arytm, a
1=42. r= 42, a
n=966
| | 966−42 | |
n= |
| +1= ...........= 23 |
| | 42 | |
zatem 166−23=
143 takich liczb spełniających warunki zadania