dowód na zbiorach
kamilek: Udowodnij że dla dowolnych zborów skończonych A, B i C zachodzą następujące równości ( |A|
oznacza liczbę elementów zboru A )
| A ∪ B ∪ C| = |A| + |B| + |C| − |A ∩ B| − |A ∩ C| −|B ∩ C| + |A ∩ B ∩C|
4 paź 18:38
Basia:
|A∪B∪C| = |(A∪B)∪C| = |A∪B|+|C|−|(A∪B)∩C| =
|A|+|B|−|A∩B|+|C|−|(A∩C)∪(B∩C)| =
|A|+|B|−|A∩B|+|C|− (|A∩C|+|B∩C|−|(A∩C)∩(B∩C)|) =
|A|+|B|−|A∩B|+|C|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩C∩B∩C| =
|A|+|B|+|C|−|A∩B|−A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
bo A∩C∩B∩C = A∩B∩C
4 paź 18:46
kamilek: dzięki
4 paź 19:27