Wyznaczyć funkcję odwrotną.
kuruu: Wyznaczyć funkcję odwrotną do danej funkcji:
a) y= x2 − 2x, x≥1
b) y= 3−x2x+1
c) y= log2 (4−2x)
4 paź 18:35
Mila: a) y=(x−1)2−1 dla x≥1
y+1=(x−1)2
(x−1}=√y+1
x=√y+1+1
Funkcja odwrotna, zamieniamy zmienne.
y=√x+1+1
4 paź 19:02
kuruu: mogłabyś mi wytłumaczyć skąd się co wzięło? Bo niewiele rozumiem
4 paź 19:27
Mila: y=x2−2x przedstawiam w postaci kanonicznej , aby z tego wzoru można było obliczyć x w
zależności od y.
b) oblicz x, uznając, że y jest parametrem.Wyznacz dziedzinę.
c) y=log2(4−2x)
4−2x>0 rozwiąż.
Z definicji logarytmu:
2y=4−2x
2y−4=−2x /*(−1)
4−2y=2x
x=2−2y−1
Zmieniam nazwy zmiennych
funkcja odwrotna:
y=2−2x−1
Jesteś w LO, czy na studiach?
Na razie zrób, co Ci poleciłam.
4 paź 21:33
ssijwora: kutas
26 lis 21:51