Narysuj wykres funkcji
Kamil: Narysuj wykres funkcji f(x)=||x+1| − 2|
4 paź 18:31
Kamil: Pomoże ktoś? Błagam.
4 paź 18:48
Mati: rysując kolejne przekształcenia otrzymasz ostateczny wykres:
1. y=|x|
2. Tu=[−1,0]
y=|x+1|
3. Tu=[0, −2]
y=|x+1| − 2
4. y=|f(x)|
y=||x+1| − 2|
4 paź 18:53
Eta:
h(x)= |x+1|
g(x) = |x+1| −2 −−−− otrzymujesz z zielonego po przesunięciu w dół o 2 jednostki
część niebieskiego wykresu spod osi OX odbijasz nad oś OX
i otrzymujesz nad osią OX czerwony wykres
f(x)
4 paź 19:01
BOGUCH: Mati nie powinno być zamiast Tu=[0, −2] , Tu=[−1, −2]
6 paź 16:16
Jack:
nie, BOGUCH, bo nie mieszasz przy "x−ie" (który siedzi spokojnie wewnątrz modułu).
6 paź 16:18