?
L.: Rozwiąż równanie(2x−3)(2x+3)=(x+5)2−9
Liczę i ciągle wychodzi mi delta=−300 co oznaczałoby,ze to rownanie nie ma pierwiastkow.A w
odpowiedziach mam podane miejsca zerowe.i nie wiem czy ja zrobilam blad czy oni.hm?
4 paź 18:22
Eta:
4x2−9= x2+10x+16
3x2−10x−25=0 Δ= 400
4 paź 18:26
Saizou : 4x2−9=x2+10x+25−9
0=−3x2+10+25
Δ=100+300=400
4 paź 18:26
L.: o matko,liczyc nie umiem.jak przenosilam 25 na druga strone nie zmieniaam znaku
4 paź 18:29
Eta:
4 paź 18:29
L.: dam juz sobie dalej rade,dzięki ! ; >
4 paź 18:33