w
Lego: W ostroslupie ABCS podstawa ABC jest trojkatem prostokatnym | ACB|=90 stopni. Sinus jednego z
katow ostrych podstawy jest rowny 0,6. Promien okregu opisanego na podstawie ma dlugosc 10cm.
Wysokosc SC ostroslupa ma dlugosc 24cm. Oblicz objetosc ostroslupa oraz tangens kata
nachylenia sciany bocznej ostroslupa zawierajacej przeciwprostokatna podstawy do plaszczyzny
podstawy.
8 maj 14:06
Lego: i ma ktos jakeis wskazowki do tego ?
8 maj 15:27
kamil: V=2404cm3
a tgα=0 poniewaz spodek wysokosci lezy na przeciwprostokatnej, wiec mamy tg 0 stopni
8 maj 15:32
kamil: poprawka V=2304
8 maj 15:32
Lego: dalej mi to nie bardzo wychodzi =/
8 maj 17:16