Zadania dla chętnych
Godzio: Zadania dla chętnych
Dla mniej zaawansowanych:
Zad. 1
Wykazać tożsamość:
| cosx − cos3x | |
| = tg2x |
| sin3x − sinx | |
Zad. 2
Obliczyć promień okręgu wpisanego w wycinek koła o kącie środkowym 60
o i polu S
I dla tych bardziej:
Zad. 1
| | 1 | |
Udowodnić, że e = e = ∑∞k=0 |
| co jest równoważne z: |
| | k! | |
| | 1 | |
e = limn→∞Sn, gdzie Sn = ∑nk=0 |
| |
| | k! | |
Zad. 2
Udowodnić, że liczba e jest niewymierna
Wskazówka: Zadanie 1
Powodzenia !
4 paź 18:20
ZKS:
Funkcję e
x przedstawiam za pomocą wzoru Maclaurina.
| | x | | x2 | | x3 | | xk | |
ex = 1 + |
| + |
| + |
| + ... + |
| dla x = 1 dostajemy |
| | 1! | | 2! | | 3! | | k! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
e = 1 + 1 + |
| + |
| + ... + |
| = ∑∞k = 0 |
| |
| | 2 | | 3 | | k! | | k! | |
4 paź 18:39
ZKS:
cos(3x) = cos(x)(cos
2(x) − 3sin
2(x))
sin(3x) = sin(x)(3cos
2(x) − sin
2(x))
| | cos(x)(1 − cos2(x) + 3sin2(x)) | |
L = |
| = |
| | sin(x)(3cos2(x) − sin2(x) − 1) | |
| | 4sin2(x) | | 2sin(x)cos(x) | | sin(2x) | |
ctg(x) * |
| = |
| = |
| |
| | 2(cos2(x) − sin2(x)) | | cos(2x) | | cos(2x) | |
=
tg(2x) zatem L = P.
4 paź 18:55
Ilona: b) (−4x5+22x4−10x3−4x+20) : (x−5)
c) (x5−x4+2x3+3x2+x+2) : (x+1)
d) (4x6+12x5−3x3−9x2+x+3) : (x+3)
moge prosic o pomoc?
4 paź 18:56
Godzio:
ZKS, ok
Ilona nie w tym temacie i nie przy takim zapisie
4 paź 20:00
Godzio: Moje zadania giną w tłumie, odświeżam
4 paź 21:14
ZKS:
Zadanie drugie przez sprzeczność zrobiłem sobie a tego z planimetrii nie robię.
4 paź 21:16
4 paź 21:19
ZKS:
Fajna pioseneczka.
4 paź 21:22
Godzio: Fajowe
4 paź 21:22