pytanie
adaś:
(x2+1)(−x2+2x+1) ≤0 ←czy to wyrażenie jest mniejsze bądź równe zeru? Delta wychodzi dodatnia,
ale jak to określić w czy jest ≤0?
4 paź 18:17
4 paź 18:19
Saizou : Δ=4+4=8
√Δ=2√2
x1=
x2=
i rysujesz przybliżony wykres, mamy pierwiastki nie parzysto krotne zatem wykres przecina oś x
i zacznij rysować od dołu z prawej strony
4 paź 18:19
Nienor: −(x2+1)(x2−2x−1)≤0
−(x2+1)(x−x1)(x+x2)≤0 (pierwiastki wychodzą brzydkie, nie chce mi się ich liczyć)
x2+1 jest zawsze większy od 0, więc tak jakby nie bardzo wpływa na nierówność, więc zostaje:
−(x−x2)(x+x2)≤0 i rozwiązujesz.
4 paź 18:21
adaś: −(x−x2)(x+x2)≤0
wyszło mi (−
∞;1−
√2> U <1+
√2;
∞) i jak to określić czy jest ≤0
4 paź 18:28
adaś: chyba tylko jest mniejsze a nie równe zeru, mam rację?
4 paź 18:30
adaś:
(x2+1)(−x2+2x+1) ≤0
(x2+1)≤0 ←to jest nie prawdą , więc równanie jest całe nie prawdziwe dla ≤0?
4 paź 18:38
konrad: cyt.
"x2+1 jest zawsze większy od 0, więc tak jakby nie bardzo wpływa na nierówność, więc zostaje:
−(x−x2)(x+x2)≤0 i rozwiązujesz."
rozwiązałeś, wyszło ci (−∞,1−√2>u<1+√2,∞) i to jest Twoje rozwiązanie
4 paź 18:41
Nienor: x2+1 nie wpływa na wynik (na wykresie odbija w pewnym momencie do góry) więc nas nie
interesuje. Zajmujemy się tylko resztą, a ta spełnia nierówność dla x ∊(x1,x2)
4 paź 18:42
Nienor: No chyba adaś nie odwrócił tej funkcji.
4 paź 18:44
adaś:
wyszło że (−∞,1−√2>u<1+√2,∞) a (x2+1) w ogóle nie wpływa na tą nierówność mimo że mam wyraźny
znak ≤0 ,czyli mniejsze bądź równe zeru
4 paź 18:48
adaś: ?
4 paź 19:03
konrad: ale o co pytasz?
4 paź 19:20
adaś: pytam bo albo zgupiałem albo nie, mam takie coś → (x2+1)(−x2+2x+1) ≤0
dla ≤0 jest równanie (−x2+2x+1) i jest to przedział (−∞,1−√2>u<1+√2,∞) ,ale dla (x2+1) nie
ma w ogóle czyli że tego nie bierzemy pod uwagę w ogóle tak?
4 paź 19:26